Kupujemy gofrownicę

By Category :

Urządzając kuchnie największą uwagę zwracamy na dobór mebli i wszystkich sprzętów. Wśród tych najpotrzebniejszych urządzeń na pierwszych miejscach plasują się przede wszystkim lodówki, piekarniki i zmywarki.

Drobniejszy sprzęt AGD jest równie potrzebny, ale nie każdy musi go posiadać.

Najlepsza gofrownica
Najlepsza gofrownica / Jak ją wybrać?

Jeśli jednak gotowanie jest naszą pasją, jeśli lubimy przygotowywać urozmaicone posiłki dla rodziny i znajomych, to niektóre gadżety muszą znaleźć się w naszych kuchennych szafkach. I tak na przykład miłośnicy gofrów nie mogą się obejść bez takiego urządzenia jak gofrownica. Ta ciepła przekąska może być serwowana na deser, ale także na śniadanie, czy nawet jako danie główne na obiad. Każdy, kto miał przyjemność zjeść gofra w nadmorskim kurorcie doskonale wie, z czym wiąże się ten niepowtarzalny smak. Sekretem jest pulchne, dobrze wypieczone i nie gumowate ciasto. Nic nas tak nie denerwuje jak zimny i ciągnący się gofr. Okazuje się, że do przygotowania wyśmienitych gofrów musimy znać nie tylko dobry przepis, ale powinniśmy także posiadać stosowny sprzęt. Nie wszystkie oferowane urządzenia pozwolą nam przygotować ten wyśmienity deser. Dosyć często można spotkać się z opinią, że gofrownica albo za mało podgrzewa ciasto, albo je wręcz przypala.

Na co zatem zwracać uwagę podczas zakupów?
Jak uniknąć najczęściej powtarzanych błędów?

Jak wybrać dobrą gofrownicę

Przede wszystkim powinniśmy przyjrzeć się mocy urządzenia. Rozpiętość mocy oferowana przez wszystkich producentów jest bardzo duża. Możemy kupić gofrownicę, która ma 600 W lub taką, która ma 1600 W. Musimy wiedzieć, że do domowego użytku żadna z tych mocy nie będzie odpowiednia. Gofrownice z mniejszą mocą będą potrzebowały dłuższego czasu pracy, a przez to ciasto stanie się gumowate. Z kolei te z większą mocą pracują szybko, ale wykorzystuje się je raczej w lokalach gastronomicznych, gdzie produkcje odbywa się na większą skalę. Zatem przedział w granicach 1000W- 1300W będzie najlepszym wyborem. Kolejną kwestią jest zwrócenie uwagi na materiał wykonania. Patrzmy zarówno na wnętrze jak i na obudowę gofrownicy. Modele ze stali nierdzewnej dają nam dłuższą gwarancję użytkowania. Z kolei płyty grzewcze montowane w środku powinny być z aluminium lub z teflonu. Obie te powłoki zapobiegają przywieraniu ciasta. Jeśli jesteśmy już przy wnętrzu tego urządzenia, to od razu sprawdźmy jaką formę ma środek, oraz czy można go w łatwy sposób wyczyścić. Niektórzy producenci umożliwiają wyjmowanie płyt grzewczych, co znacznie ułatwia wszystkie zabiegi czyszczące. Co go kształtu gofrów, to najczęściej można spotkać urządzenia, w których można przygotować dwa tradycyjnej wielkości gofry. Niemniej jednak, Ci którzy szukają innych rozwiązań mogą kupić gofrownice z wnętrzem o nietypowych kształtach od serc, aż do bajkowych postaci.

Funkcjonalność takiego urządzenia, to równie ważna kwestia. Dobrze, gdy wybrana przez nas gofrownica ma nienagrzewające się rączki, antypoślizgowe nóżki, lampki kontrolne, oraz schowek na kabel. Osoby ceniące sobie nowoczesny desgin mogą również zwracać uwagę na kolory i modernistyczne wzory.

Author :

0 thoughts on “Kupujemy gofrownicę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *