Jaka gofrownica będzie najlepsza?

Gofrownica nie jest niezbędnym urządzeniem na wyposażeniu każdej kuchni. Jednak za jej pomocą przygotujemy wakacyjny przysmak wszystkich dzieci, ale również i dorosłych. Na smak gofrów wpływa przede wszystkim dobra receptura oraz odpowiednio wybrana gofrownica. W sklepach mamy do wyboru wiele różnych modeli. Dobra gofrownica wyróżnia się odpowiednio zaprojektowaną konstrukcją, gdzie cała powierzchnia formy do gofrów będzie równomiernie nagrzewana. Na rynku są dwa rodzaje gofrownic: klasyczne, dzięki którym przygotujemy tylko i wyłącznie gofry oraz urządzenia wielofunkcyjne, które mają wymienne płytki i możemy w nich zrobić także tosty, grillowane potrawy czy upiec ciasteczka. Formy te są wyciągane, więc utrzymanie ich w czystości jest niezwykle proste.

Jaka gofrownica
Jaka gofrownica będzie najlepsza do robienia domowych gofrów?

Na co zwracać uwagę kupując gofrownicę?

Moc – to zdecydowanie najważniejszy parametr. W sklepach można dostać gofrownice z mocą od 700 do nawet 1650 W. Jednak aby gofry były odpowiednio wypieczone i chrupiące, trzeba wybierać modele o mocy powyżej 1000 W. Urządzenia z mniejszą mocą mogą nie dopiekać gofrów, które będą wychodzić zbyt blade i gumowe. Gofrownice z większą mocą nie pobierają wcale więcej prądu, ponieważ ich czas pieczenia jest znacznie krótszy. W sklepach można dostać modele, w których jest możliwość regulacji temperatury pieczenia. Jest to przydatna opcja, ponieważ po kilku pieczeniach, będziemy mogli sami ustawić idealną moc urządzenia.

Płyty grzewcze – muszą być pokryte specjalną warstwą, która zapobiegnie przywieraniu ciasta. Ważne, aby powłoka była jednolita, bez żadnych zgrubień oraz aby posiadała odpowiedni atest, czy certyfikat. Kształt płytek w klasycznych gofrownicach jest przeważnie prostokątny, jednak na rynku można spotkać urządzenia z innymi, bardziej wymyślnymi formami. Można znaleźć modele z płytkami w kształcie serc czy postaci z bajek Disneya np. myszki miki. Wybór zależy od naszego gustu, ważne aby płyty grzewcze były odpowiednio spasowane, co zapewni właściwe wypieczenie przygotowywanych gofrów.

Obudowa – do wyboru mamy gofrownice z obudową z tworzywa sztucznego oraz ze stali nierdzewnej (tzw. INOX). Różnią się one między sobą nie tylko wyglądem, ale również ceną i wytrzymałością. Gofrownice wykonane ze stali nierdzewnej są bardziej odporne na uszkodzenia, ale mogą przewodzić nieco bardziej ciepło, które się wytwarza podczas pieczenia gofrów. Z kolei modele z plastikową obudową pod wypływem wysokiej temperatury mogą zmieniać barwę. Najważniejsze jest to aby materiał pokrywający gofrownicę dobrze izolował nas od ciepła.

Inne – dodatkowo warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany model ma stabilne i pokryte antypoślizgowym materiałem nóżki. Zapewni to większą stabilność całego urządzenia. Można sprawdzić również, czy długość kabla będzie dla nas wystarczająca. Dobrze aby przewód można było chować w specjalnym schowku. Przydatne będą lampki kontrolne, dzięki którym wiemy kiedy nasze urządzenie jest włączone, a kiedy gotowe do pracy. Termostat powinien być obowiązkowym wyposażeniem każdej gofrownicy. Chroni on urządzenie przed przegrzaniem, kontrolując temperaturę płytek. Trzeba także zwrócić uwagę na to czy wybrany model ma oznaczenie CE. Znak ten jest gwarancją na to, że wybrane przez nas urządzenie spełnia wymagania norm europejskich i jest bezpieczne w użytkowaniu.

Cena gofrownicy

Gofrownicę kupimy już za 30 złotych, jednak za dobre urządzenie zapłacimy około 200 złotych.

Na koniec kilka słów od Renaty na temat tego jak wybrać najlepszą gofrownicę:

Teraz kiedy już wiesz wszystko na temat gofrownicy zapraszamy Cię do dodania swoich opinii na naszym blogu odnośnie tego z jakich przepisów korzystasz, jaki masz model i jaki jest Twój sposób na pyszne, chrupiące i domowe gofry 😀

Author :

0 thoughts on “Jaka gofrownica będzie najlepsza?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *